Viabilitetsultraljud

Denna undersökning passar er som önskar en enklare undersökning för att se om fostret mår bra.

Vi kan t ex undersöka om hjärtat slår, se hur många foster det är och se om det rör sig.
En översiktlig datering görs också. Undersökningen kan göras tillsammans med NIPT eller som enda undersökning av andra skäl.

Vi erbjuder ultraljud till dig som är gravid från vecka 8+0
OBS! Vi tar ej emot patienter med pågående blödning – vänligen vänd er till akutmottagningen

Viabilitetsultraljud (VIABUL)

Vår undersökning är en enklare undersökning för att se om fostret mår bra. Vi undersöker om hjärtat slår, ser hur många foster det är och att graviditeten fortskrider normalt. Vi gör därefter en översiktlig datering. Undersökningen kan ej erbjudas om du har en pågående blödning.

Göteborg

Kyrkogatan 25

NIPT med Viabilitetsultraljud

Vanadis® NIPT test är en toppmodern fosterdiagnostikmetod som ersätter traditionellt KUB. Undersökningen har hög precision och är ofarlig för modern. Vi kombinerar vårt NIPT test med ultraljud för att se antalet foster och att graviditeten är viabel.

Göteborg

Kyrkogatan 25

Vad är ett viabilitetsultraljud?

Undersökningen kan göras från vecka 8+0 (från vecka 10+0 inför fosterdiagnostik (NIPT)).
Inför NIPT behöver vi se hur många foster det finns och att graviditeten fortskrider som den skall. Vi behöver också se att fostret är tillräckligt gammalt för att kunna analysera dess arvsmassa i blodprovet från mamman.

Alla våra ultraljudsundersökningar utförs med toppmoderna Voluson S10 Expert från GE med 3D/4D-teknologi. 

Om ni önskar en mer ingående undersökning behöver fostret vara större och äldre. Från vecka 12+4 kan vi således erbjuda ”Tidigt Ultraljud” (TUL). 

Graviditetsvecka  

För att beräkna detta utfår man oftast från första dagen på senaste menstruationen. 

Vissa tester och undersökningar görs bara under vissa delar av graviditeten, därför är det viktigt att ha en uppfattning om vilken vecka man kommit till. Med ”10+0 enligt senaste menstruation” avses att det gått 10 hela veckor (och noll dagar därefter) sedan senaste menstruations (SM) första dag. 

Exempelvis infaller v 10+0 den 12 mars för någon som haft sin senaste menstruation 1 januari. 

Fakta

Denna undersökning passar er som önskar en enklare undersökning för att se om fostret mår bra. Vi kan t ex undersöka om hjärtat slår, se hur många foster det är och se om det rör sig. En översiktlig datering görs också. Undersökningen kan göras tillsammans med NIPT eller som enda undersökning av andra skäl. Andra indikationer kan vara till exempel att ni önskar en kontroll: